Mám rada inovácie, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia a k vytvoreniu materiálov, ktoré sú praktické, odolné a jednoduché na údržbu.  Zaujímajú ma i látky, ktoré sú farbené na prírodnej báze.

Rozhovor s tými, ktorí inšpirujú

Exkluzívne pre ANJEL-metrový textil

1. Aké typy látok preferujete pri tvorbe vašich kolekcií a prečo?

Pokiaľ ide o farbu, tak preferujem tlmené odtiene, ktoré sú jednoduché na kombinovanie s inými látkami a doplnkami. Čo sa týka vlastností, tak kupujem najmä  prírodné materiály, ktoré sú na dotyk príjemné a ľahko sa udržiavajú, t.j. nie je nutné s odevmi ušitými z týchto látok chodiť do čistiarne alebo sa báť, že sa pri bežnom používaní ľahko poškodia. Látka ma musí zaujať aj vzorom a povrchovou úpravou/ štruktúrou. 

Taktiež mám rada materiály, ktoré dobre vyzerajú i pokrčené, lebo nie každý má čas odevy žehliť. Mám i zákazníkov, ktorých práca si vyžaduje oblečenie, ktoré nie je veľmi krčivé.  V tom prípade siaham po zmesiach bavlny, viskózy či vlny v kombinácii s polyestrom. Samozrejme, tu je dôležitý pomer materiálov. V poslednom čase som si obľúbila zmes ľanu s viskózou.  Rada šijem aj tašky a rôzne zvrchníky, ktoré sú vhodné i do dažďa.  V tomto prípade používam umelé materiály, podšívku však zvolím z prírodného materiálu.

2. Zaujíma Vás viac dizajn látky, alebo jej vlastnosti?

Zaujíma ma látka ako celok.  Ak je dizajn dobrý, no vlastnosti nevyhovujú, vznikne kúsok, ktorý je vhodný len na prehliadku či fotenie, ale je nepredajný. Týmto spôsobom som si mohla dovoliť pracovať ako študentka, kedy som hľadala rukopis a tvorba bola z veľkej časti o experimente.  Momentálne mi ide o efektívne využitie materiálu a s tým spojené vytvorenie produktu, ktorý spĺňa požiadavky kvalitného dizajnu, ktorý ide ruka v ruke s vlastnosťami látky.

 

3. Ste zástancom internetových nákupov, alebo je pre Vás dôležité si látku ohmatať a vyskúšať v rukách?

Nákup materiálu je moja obľúbená činnosť.  Do predajne látok vždy vchádzam s tým, že objavím niečo špeciálne, niečo čo ma na prvý pohľad/ dotyk upúta.  Samozrejme, nie vždy mám popri rodinných povinnostiach čas ísť na nákupy osobne.  Často vyberám látky zo vzorkovníkov.  V niektorých obchodoch v Bratislave či v Prahe veľmi dobre poznajú moju tvorbu a teda už mám i okruch ľudí, na ktorých odporúčanie a výber sa môžem na 100 percent spoľahnúť.

 

4. Osvedčilo sa Vám kupovať látky v celých báloch? Raz ste spomínali, že je to najmä kvôli použitiu látky na nosné modely.

Ak sa mi nejaká látka zapáči, vidím v nej potenciál a mám finančné možnosti, tak kúpim i celý bal.  Najviac som kúpila asi 50 metrov z jedného materiálu. Mnohokrát sa však stane, že nejaký model má úspech, mám objednávky, no látka už nie je dostupná a nedá sa ani objednať, keďže predajňa ju mala zo skladu, ktorý predával posledné vyrobené metre.

 

5.Viete približne odhadnúť množstvo látok, ktoré potrebujete, alebo Vám ostávajú či chýbajú ďalšie metre?

Ideál je pre mňa vždy minimálne 15 metrov.  Ak je látka dobrá tak kúpim aj tých 50 metrov.

 

6. Vieme, že látky sú univerzálne. Držíte sa striktne ich použitia, alebo si viete predstaviť napríklad oblečenie z poťahovky, závesoviny a pod.?

Nie, už som šila kabát z poťahovky alebo šaty zo závesoviny.  Dobré sú i niektoré obrusoviny.

 

*Všetky modely na fotografiách boli vytvorené z látok zakúpených u Anjela.

7. Rada na predajni nakupujete systematicky s jasným cieľom a počtami, alebo máte radi spontánnosť?

Fungujem viac menej spontánne.  Systematická práca nastupuje po spontánnom výbere materiálu a spontánnom dizajnovaní.

 

8. Vnímate aj ekológiu a udržateľnosť ako nutný prvok pri výbere látok?

Ak je látka udržateľná, je to veľké plus.  Ceny a ponuka dostupná v našom geografickom priestore mi však nie vždy umožnia pracovať len s udržateľným materiálom. Zakúpené látky sa však snažím využiť do poslednej nitky.  Vyrábam doplnky, zvyšky látok zošívam do väčším celkov a vytváram tzv. „puzzle“ tričká.  Malé kusy používam ako detaily v podobe vrecka, časti golieru.  Nepredané produkty alebo tie, s ktorých dizajnom som nespokojná prešijem a opäť ich využijem v inej kolekcii.

 

9. Ktoré trendy alebo inovácie vo svete látok vás momentálne zaujímajú a inšpirujú a prečo?

Mám rada inovácie, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia a k vytvoreniu materiálov, ktoré sú praktické, odolné a jednoduché na údržbu.  Zaujímajú ma i látky, ktoré sú farbené na prírodnej báze.

10. Aké sú vaše preferencie alebo požiadavky týkajúce sa dodávateľov látok a ich služieb?

Rýchla komunikácia a ochota objednať, respektíve zohnať mnou hľadaný materiál.

11. Čo Vás vo svete látok a šitia dokáže rozčúliť, resp. čo nemáte rada?

V širšom ponímaní produkcia nekvalitných materiálov „na jedno použitie“ a z hľadiska mojej tvorby nedostupnosť/ nemožnosť doobjednania materiálu.